Country Did not have any temple General Knowledge Questions Indian Temple Quiz in Hindi | Which country does not have a single

0 19

General knowledge questions are definitely asked in almost all the competitive exams held in India. This is the reason why the youth preparing for government jobs fear the most. General Knowledge I think only. It consists of questions from History, Geography, Science and Social Science. At the same time, questions related to religious places including world famous temples, mosques are also asked in competitive exams.

General Knowledge questions are useful in the written test as well as in the interview round. In the episode of GK Questions, here are 10 such questions related to religious places and their answers. Please tell that many of the questions given below have also been asked in previous years’ competitive exams.

Question 1: Which place is famous for ‘Temple of Brahma’ and cattle fair? (BSSC 2016)

answer: Pushkar- There is only one temple of Brahma ji in the whole of India, which is located in Pushkar, Rajasthan.

Question 2: Who built the Golden Temple at Amritsar?

answer: Ramdas ji, the fourth Guru of Sikhs, laid the foundation of the Golden Temple located in Amritsar. Its construction started in 1570 which was completed in 1577.

Question 3: Which Sufi saint’s dargah is in Ajmer?

answer: It is an important Islamic pilgrimage site. Sufi saint Khwaja Moinuddin Chishti is related to Chishti.

Question 4: To whom is the ‘Dilwara Temple’ of Mount Abu dedicated? (RRB 2016)

answer: Dilwara Jain Temple The temple is situated amidst the Aravalli Hills of Rajasthan. It is dedicated to the Tirthankaras of Jainism.

Question 5: In which country of the world there is no temple?

answer: Saudi Arab.

Question 6: Where is the famous ‘Tirupal Temple’? (IAS 2009)

answer: It is located in Chittoor district of Andhra Pradesh. Sri Venkateswara Temple built on the hills of Tirumala is the biggest attraction here.

Question 7: What is a two and a half day hut? (BPSC 2014)

answer: A hut of two and a half days This is a mosque located in Ajmer city of Rajasthan. It is believed that it was constructed in only two and a half days and due to this it got the name Adhai Din Ka Jhopra.

Question 8: Where is Chausath Yogini Temple situated?

answer: Chausath Yogini Temple is in Morena, Tezzbuzz. It is also called Ekattaso Mahadev Temple, is on top of a separate hill about hundred feet high.

Question 9: Where is the world famous ‘Temple of the Tooth’ located?

answer: There is a ‘Temple of the Tooth’ in the Sri Lankan city of Kandy. It is believed that the teeth of Mahatma Buddha are kept in this temple.

Question 10: On the bank of which river is ‘Modhera Sun Temple’?

answer: There is ‘Modhera Sun Temple’ in Mehsana district of Gujarat. This temple is on the banks of Pushpavati river.

Leave A Reply

Your email address will not be published.